Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

Αντιύλη

Οτιδήποτε υπάρχει στη Γη είναι δημιούργημα σωματιδίων ύλη, ωστόσο πρόσφατα ερευνητές παγκοσμίως έχουν ανιχνεύσει μια ‘καινούρια’ ομάδα σωματιδίων τη λεγόμενη αντιύλη. όμως τι διαφορετικό έχει η αντιύλη από την ύλη; απλά η αντιύλη είναι κάτι σαν το καθρέφτη της ύλης. Δηλαδή ένα άτομο αντιύλης είναι φορτισμένο αντίθετα σε σχέση ενός ατόμου ύλης. Η εικόνα δεξιά δείχνει ακριβώς αυτό σε ένα άτομο Υδρογόνου και Αντί-Υδρογόνο.

 





       Το Υδρογόνο έχει στο πυρήνα πρωτόνια και σε τροχιά γύρω από το πυρήνα ηλεκτρόνια. Αντιθέτως το Αντί-Υδρογόνο έχει στο πυρήνα αντί-πρωτόνια και σε τροχιά Ποζιτρόνια.
Ωστόσο πώς θα μπορούσαμε να εκμεταλλευτούμε την αντιύλη; Όταν ύλη και αντιύλη βρίσκονται σε κοντινή απόσταση αλληλοεξουδετερώνονται και μετατρέπονται σε καθαρή ενέργεια. Η αντίδραση 1 kg αντιύλης με 1 kg ύλης θα παρήγαγε 1.8×1017 J ενέργειας (Σύμφωνα με την εξίσωση E=mc2). Σε αντίθεση, η καύση ενός χιλιόγραμμου πετρελαίου παράγει 4.2×107 J και η πυρηνική σύντηξη ενός χιλιόγραμμου υδρογόνου θα παρήγαγε 2.6×1015 J. Αυτό σημαίνει ότι η αντιύλη θα μπορούσε να γίνει το απόλυτο καύσιμο. Δυστυχώς μέχρι σήμερα η δημιουργία αντιύλης στο εργαστήριο απαιτεί πολύ περισσότερη ενέργεια από ότι μας δίνει η εξουδετέρωση της με την ύλη. Αφού η δημιουργία γίνετε με τη βοήθεια τεράστιων επιταχυντών σωματιδίων (εικόνα δεξιά) που απαιτούν πολύ μεγάλη

τροφοδότηση ηλεκτρισμού. 

Αναπάντητο Ερώτημα


Ως γνωστόν στην επιστήμη όταν απαντάς μια ερώτηση προκύπτουν δέκα νέες ερωτώσης έτσι και με την αντιύλη. Με βάση τη θεωρία της γενεαλογικής έκρηξης πιο γνωστή και σαν θεωρία του Big Bang (μεγάλης έκρηξης) τη στιγμή της γέννησης του σύμπαντος ίσες ποσότητες ύλης και αντιύλης απλωθήκαν στο χώρο. Όμως όπως είπα πιο πάνω όταν η αντιύλη και ύλη βρίσκονται κοντά αλληλοεξουδετερώνονται. Παρόλα αυτά πώς γίνετε μέχρι και σήμερα να επικρατεί η ύλη; Αυτό είναι ένα από τα πολλά ερωτήματα που δημιουργούνται, να κάτι που κάνη την Αντιύλη τόσο συναρπαστική!

 

! Συγγραφέας : Δημήτρης Αλεξίου.



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.