Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Tηλεμεταφορά

Πολύ έχουμε δει σε σειρές και ταινίες επιστημονικής φαντασίας(π.χ. Star Trek) άνθρωποι να διακτινίζονται ή καλύτερα να τηλεμεταφέρονται από ένα σημείο (α) σε ένα σημείο (β) το οποίο απέχει πολλά χιλιόμετρα από το σημείο (α). Σίγουρα αυτό μας έχει βάλει σε σκέψη αν κάτι τέτοιο θα ήταν εφικτό στη σημερινή εποχή.

Η απάντηση δεν μπορεί να δοθεί απευθείας εφόσον δεν ξέρουμε όλα τα μυστικά της κβαντικής φυσικής. Ωστόσο Ο αυστριακός φυσικός Anton Zeilinge κατάφερε για πρώτη φορά να εξαϋλώσει ένα φωτόνιο, να τηλεμεταφέρει της πληροφορίες της δομής του και να το ανασυστήσει περίπου πεντακόσια μέτρα μακριά από το αρχικό σημείο. Αλλά ο ίδιος αστροφυσικός (Anton Zeilinge) τόνισε ότι “η ύλη δε μεταφέρεται ποτέ. Εκείνο που τηλεμεταφέρεται είναι οι πληροφορίες μέσω του συστήματος . Έτσι, στην επιτυχή τηλεμεταφορά, προκύπτει ένα νέο σύστημα που είναι το ίδιο με το πρωτότυπο, αλλά δεν είναι απλώς ένα αντίγραφο ,γιατί το αρχικό χάνει όλες τις πληροφορίες του, δηλαδή τα χαρακτηριστικά γνωρίσματά του. Έχουμε ,δηλαδή, ένα νέο πρωτότυπο σε μια νέα θέση και ένα παλιό πρωτότυπο εξαφανισμένο...Η τηλεμεταφορά ανθρώπων είναι ακόμα ανέφικτη. Στο μέλλον όμως, κανείς δεν ξέρει”.


Όπως και να έχει, προσωπικά μου γεννιούνται δύο κύρια ερωτήματα. Πρώτο ερώτημα είναι αν ο άνθρωπος του σήμερα είναι αρκετά υπεύθυνος και σοβαρός ώστε να διαχειριστεί συνετά και με σκοπό το κοινό καλό τέτοια δύναμη; Δεύτερον, μία τέτοια τεχνολογία μήπως δεν συμπίπτει με την ηθική του συμβάντος;


Συγγραφέας: Αλεξίου Δημήτριος

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.