Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

Ρετροϊοί(AIDS)

Οι ρετροϊοί είναι μία ξεχωριστή κατηγορία από ιούς. Αυτό που τους κάνει να διαφέρουν από τους υπόλοιπους είναι δύο στοιχεία. Το πρώτο έχει να κάνη με τη δομή τους και το δεύτερο, το ότι δεν έχει ανακαλυφθεί ακόμα θεραπεία για την αντιμετώπιση τους. Πολύ απλά οι ρετροϊοί είναι ένα από τα μεγάλα προβλήματα της ανθρωπότητας.


Τι είναι όμως αυτό που τους κάνει τόσο επικίνδυνους; Η πρώτη τους διαφορά από τους υπόλοιπους. Συγκεκριμένα μια πρωτεΐνη που βρίσκετε πάνω στο γενετικό τους υλικό(RNA) η οποία ονομάζεται Αντίστροφη μεταγραφάση και τους επιτρέπει να συνθέσουν DNA με μίτρα το RNA του ιού το οποίο έχει σαν αποτέλεσμα να μπορέσει ο ιός να ενωθεί με το DNA του κυττάρου ξενιστή, να πολλαπλασιαστεί και να συνεχίσει στα επόμενα κύτταρα.


Ας πάρουμε σαν παράδειγμα τον ο HIV(Human Immunodeficiency Virus) ο οποίος προκαλεί το σύνδρομο της επίκτητης ανοσολογικής ανεπάρκειας πιο γνωστό και σαν AIDS(Acquired Immune Deficiency Syndrome) Προσβάλει κυρίως τα Τ-λεμφοκύτταρα με συνέπια ο οργανισμός να μη μπορεί να αναγνωρίσει άλλα αντιγόνα και να είναι ευάλωτος σε άλλους παθογόνους μικροοργανισμούς. Στην ουσία ο ασθενής δεν πεθαίνει από τον ίδιο τον ιό αλλά από κάποια λοίμωξη.
Στο επόμενο άρθρο θα εξετάσουμε τον HIV με περισσότερες λεπτομέρειες.


Συγγραφέας : Αλεξίου Δημήτριος

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.